VEKALETNAME
Sunmuş olduğumuz vekaletname örneklerinden, almak istediğiniz hukuki yardıma uygun/ilişkin olanını seçerek ve yukarıda belirttiğimiz hususları da göz önünde bulundurarak vekalet bilgilerimiz ışığında vekaletname çıkartabilirsiniz. Eğer ki almak istediğiniz hukuki yardıma uygun/ilişkin vekaletname türünü bulamaz veyahut da seçmekte tereddüt yaşarsanız iletişim bilgilerimizi kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz.
Bilinmesi Gerekenler
Boşanma, nafaka, tanıma ve tenfiz davaları için çıkartılacak vekaletnameler özel yetki ve fotoğraf içermelidir.
Şirketiniz için vekaletname vereceğiniz durumlarda “kendi adınıza asaleten şirketinizi temsilen ” şeklinde vekaletname verirseniz, hem şahsınız hem de şirketiniz için vekalet vermiş olursunuz ve şahsınızla ilgili oluşabilecek bir durumda yeniden vekaletname çıkarmak zorunda kalmazsınız.
1512 Sayılı Noterlik Yasasının 89. maddesine göre, niteliği bakımından tapuda işlem yapılmasını gerektiren sözleşme ve vekaletnameler, vasiyetname, mülkiyeti muhafaza kaydıyla satış, gayrimenkul satış vaadi, vakıf senedi, evlenme mukavelesi, evlat edinme ve tanıma, mirasın taksim sözleşmesi ile öteki yasalarda re'sen tanzimi öngörülen işlemlerin "düzenleme" şeklinde yapılması gerekir. Düzenleme şeklinde işlem bir tutanak halinde bizzat noter tarafından ilgilinin durumuna ve arzusuna göre düzenlenir. Bu nedenle, söz konusu işlemler (iş kâğıtları), ancak ilgilinin nüfus cüzdanı, geçerli pasaportu ve iki adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğrafıyla birlikte Türkiye’de şahsen notere yapacağı başvuru üzerine düzenlenebilmektedir.
Yurtdışında çıkarılacak vekaletnamelerde noterlik işleri, konsoloslar tarafından görülür. Yurtdışında vekâlet çıkartacak olan müvekkillerimizin ilgili ülkedeki Türk Konsolosluğu'na şahsen başvurmaları ve konsolosluk kanalıyla vekâletname çıkartmaları gerekmektedir.
Yabancı bir ülkede, o ülkenin yetkili makamı tarafından doğrudan düzenlenen veya onanan vekaletnameler, o yabancı ülkedeki Türk Konsolos veya siyasi memurlarınca onaylanmış olmadıkça bu vekaletnamelerin Türkiye’de kabulü mümkün değildir. Yabancı bir ülkede, o ülkenin yetkili makamı tarafından doğrudan düzenlenen vekaletnamelerin o yabancı ülkedeki Türk Konsolosluğu ve siyasi memurlarınca onaylanmış olması gerekmektedir. Söz konusu tasdik şerhine “ApostilleConvention (Apostil Şerhi)” denilmektedir.
ÖNEMLİ HUSUSLAR
Gerçek kişiler, noterde vekaletname düzenletirken nüfus cüzdanı ya da pasaportlarını ibraz etmek zorundadırlar.
Boşanma vekaletnamesi için iki adet fotoğraf, nüfus cüzdanında evli ibaresi yoksa evlilik cüzdanı istenecektir.
Şirketler adına düzenlenecek vekaletnamelerde imza sirküleri/yetki belgesi ibrazı gerekmektedir. Vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin vergi numaralarını bildirmeleri zorunludur.
Yurt dışındaki Türk vatandaşları ya da yabancılar Türk Konsolosluklarında vekaletname düzenlettirebilirler.
VEKALETNAME ÖRNEKLERİ